Mangalica füstölt szalonna

Mangalica füstölt szalonna

avagy hogyan készül az eredeti mangalica füstölt szalonna

 

A szalonna a sertésnek a zsírszövete, mely közvetlenül a bőr alá rakódik le és amit a disznóvágáskor a bőrrel együtt lefejtenek a húsról. A mangalica feldolgozásakor a legnagyobb mennyiségben szallonnánk lesz, húsból jóval kevesebb van.

A mangalicának általában vastagabb zsírrétege van, mint egy sima házi sertésnek és finomabb is.

A szalonna egy részét kiolvasztjuk, így kapjuk a zsírt és a töpörtyűt. A nagyobb részét pedig elkészítjük füstölt szalonnának. A hátszalonnát, olal-, hasi- és toka szalonnát is felhasználjuk.

Mangalica töpörtyű sütés

Mangalica töpörtyű sütés

A kihűlt szalonnáról eltávolítjuk a véres részeket, formázzuk és készítünk rá egy lyukat, hogy fel lehessen akasztani majd a füstre és később a kamrába.

Sózáshoz csak konyhasót használunk. Ezzel alaposan bedörzsöljük, minden oldalát, majd egymásra helyezve egy teknőben állni hagyjuk a sórétegben. Néhány naponta átforgatjuk, hogy mindegyiket megfelelően érje a só.

Ha a sóban állás ideje letelt – ez vastagságtól függően 3-4 hét – letisztítjuk a sóréteget, picit szikkasztjuk, majd kampókat akasztunk a lyukakban és mehet a füstölőbe.

A szalonnafüstölés általában 2-3 napig tart. A kész mangalica füstölt szalonnát száraz, hűvös helyen felakasztjuk és hónapokig eláll. De akár hűtőben is tarthatjuk, ha nincs kamránk.

 

Mangalica szalonna

Mangalica szalonna és sonka

 

Keress bátran és kóstold meg eredeti, saját tenyésztésű mangalicából készült termékeinket. Kapcsolat

 

Üdvözlettel:

 

László István

Mangalicatenyésztő

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének tagja

Mangalicatenyésztő

Mangalicatenyésztő